De 21e editie van de Bildtse Cup is gespeeld.

 

Vanaf 30 juni is er op de Bildtse tennisbanen weer volop gestreden om de Bildtse Cup. Ook dit jaar was het weer echt “Bildtse Cup weer”. Alleen zaterdagochtend lieten de weergoden ons even in de steek en moesten de eerste partijen onderbroken worden vanwege de regen.

 ’s Middags konden de laatste finalepartijen gelukkig weer onder een stralend blauwe lucht gespeeld worden.

Ruim 150 deelnemers speelden mee, waarvoor in totaal 213 wedstrijden zijn ingepland. Helaas konden niet alle partijen doorgang vinden omdat zeven deelnemers zich vanwege een blessure, waaronder twee tennisarmen en een hamstringblessure, moesten terugtrekken. We wensen hun allen een spoedig herstel. 

 

In Ouwebildtzijl kon dit jaar niet gespeeld worden vanwege de staat van de banen. Omdat het juist zo leuk is om op alle banen op Het Bildt te spelen, wensen wij de tennisvereniging van Ouwesyl veel succes bij hun plannen, zodat wij daar volgend jaar weer naar toe kunnen. 

 

Op de 10 dagen dat er gespeeld wordt om de Bildtse Cup is er altijd van alles te beleven op en rond de tennisbanen. Er zijn prachtige partijen te zien met volop emoties: blijheid bij winst en ergernis als het niet lukt. Er wordt wel eens met een tennisracket gegooid, geschopt of gesmeten en –hoewel dit natuurlijk niet hoort- is het soms wel te begrijpen. Naast de banen is het ook altijd gezellig: het publiek kwam ook dit jaar de partijen goed bezoeken. Soms wordt er nog leuk nagepraat en nageborreld. Het kan dan zelfs gebeuren dat degene die kantinedienst heeft, denkt dat iedereen naar huis is en alles afsluit, terwijl achteraf blijkt dat er nog een deelnemer onder de douche stond. Gelukkig heeft deze gemeenteambtenaar zichzelf weten te bevrijden en hoefde hij de nacht niet in de kleedkamer door te brengen.

 

 

 

Dames Enkel.

Omdat alleen Tea Kingma zich had opgegeven voor de Dames Enkel A, kon deze categorie voor het zesde jaar op rij niet doorgaan. We hopen dat hier in 2012 verandering in komt en roepen bij deze dames op om zich volgend jaar voor deze categorie op te geven. In de B categorie (die dan automatisch de A-categorie wordt) hadden zich zes dames aangemeld. Marlies Hoekstra en Irma Dijkstra gingen als eerste en Letty van der Mossel en Sandra Wadman als tweede van de poule door. Omdat Sandra zich met een tennisarm terug moest trekken, stond Marlies zonder te spelen al in de finale. Letty wist de halve finale in een driesetter van Irma Dijkstra te winnen. In de finale trok Marlies, die al een aantal jaren niet meer had getennist, met 7-5 en 6-3 aan het langste eind.

1e:  Marlies Hoekstra

2e:  Letty van der Mossel

3e:  Irma Dijkstra

4e:  Sandra Wadman

 

Heren Enkel B.

Voor deze categorie hadden zich 12 deelnemers aangemeld. Terry de Wit, Guylian Kick, Luc Meenderink en Peter Hanssen bereikten wel de vork, maar verloren daarin de eerste wedstrijd. In de halve finales wist Jacob Wassenaar met 6-3 6-0 van Arwin Schipper te winnen, terwijl  Pascal Kirchof met 6-3 6-0 te sterk was voor Daniël Houtsma. Op vrijdagavond wist Arwin met 6-1 6-2 tegen Daniël de derde prijs te bemachtigen. De finalewedstrijd ging tussen de jongste deelnemer van het veld, de 14-jarige Pascal Kirchof en een gerenommeerd ex-hoofdklasse kaatser Jacob Wassenaar. Met zijn balinzicht en goede plaatsing van de bal, was Jacob in de finale met 6-1 6-2 te sterk voor Pascal, die weliswaar diep teleurgesteld van de baan kwam, maar die trots kan zijn dat hij in zijn eerste Bildtse Cup toernooi meteen tot de finale weet door te dringen. Met deze overwinning komt Jacob volgend jaar automatisch in de A-categorie, zodat daar niet weer over gediscussieerd hoeft te worden.

1e: Jacob Wassenaar

2e: Pascal Kirchof

3e: Arwin Schipper

4e: Daniël Houtsma

 

Heren Enkel A:

Negen deelnemers streden in deze categorie om de eer. Bas Schoenmaker en Hylke Schaaf verloren de eerste partij in de vork. In de halve finales wist Stefan van der Hoek in een driesetter van Geert Andringa te winnen, terwijl Boudewijn Brakelé minder moeite had met Rob Meenderink. Geert won zaterdagochtend in de regen met 6-4 6-1 van Rob. Voor de achtste keer in de geschiedenis van de Bildtse Cup, wist Boudewijn de beker in de Heren Enkels te winnen door met 6-2 6-1 Stefan te verslaan. Of Stefan volgend jaar weer in deze categorie uitkomt is nu geheel afhankelijk van de vraag wie er dan meer meedoen.

1e: Boudewijn Brakelé

2e: Stefan v/d Hoek

3e: Geert Andringa

4e: Rob Meenderink

 

Gemengd Dubbel 60+:

De afgelopen twee jaar was de beker in deze categorie gewonnen door Marten Kuik en Boukje van der Meer. Dit jaar waren er andere finalisten. Vrijdagavond verloren Gerard Kooy en Suzy van Caspel hun partij in een spannende en lange wedstrijd van Dirk van Tuinen en Sjoerdtje Hiemstra met 5-7 6-4 6-2. Daardoor won de oudste deelnemer van veld Dirk met zijn partner Sjoerdtje de derde prijs. Ook de finale tussen Jetze Dusselaar/Ymie Kas en Johannes Valkena/Emmy Smit kon beide kanten op. Na de eerste set met 6-4 te hebben gewonnen wisten Jetze en Ymie ook de tiebreak in de tweede set met 7-5 naar zich toe te trekken.

1e: Jetze Dusselaar/Ymie Kas

2e: Johannes Valkena/Emmy Smit

3e: Dirk van Tuinen/Sjoerdtje Hiemstra

4e: Gerard Kooy/Suzie van Caspel

 

Gemengd Dubbel B:

Maar liefst 18 koppels deden hieraan mee. In de halve finalestrijd tussen Feike Jochum Vogel/Janneke van der weg en Pieter/Wabineke de Grijs wisten de eersten de eerste set met overmacht 6-0 te winnen. Daarna sloeg Feike Jochum voor de tweede keer de bespanning uit een racket en moest hij een racket lenen. Pieter kon in het verloop van de wedstrijd veel ballen weg smashen en wist met zijn vrouw Wabineke in een driesetter de partij alsnog naar zich toe te trekken. Feike Jochum en Janneke streden daarna om de derde prijs tegen Mike de Wit en Irma Dijkstra. In de eerste set weten beiden elkaar regelmatig te breken, totdat Irma haar opslag wel weet te houden, zodat met 7-5 de eerste set voor hen is. Daarna gaat het lopen bij Feike Jochum en Janneke die de tweede en derde set met respectievelijk 6-0 en 6-1 winnen.  In de finale moeten Pieter en Wabineke het opnemen tegen Siem Willem van Steinvoorn en Annie Offringa. Siem Willem, die vandaag 38 jaar werd, wist na een moeizame start met Annie de eerste set met 6-4 naar zich toe te trekken. Pieter en Wabineke wonnen de tweede set met 6-4, waarna Siem Willem en Annie met 6-3 in de derde set de strijd in hun voordeel beslechten.

1e: Siem Willem van Steinvoorn/Annie Offringa

2e: Pieter de Grijs/Wabineke de Grijs

3e: Feike Jochum Vogel/Janneke van der Weg

4e: Mike de Wit/Irma Dijkstra

 

Gemengd Dubbel A:

Omdat Hans Bootsma ook last kreeg van een tennisarm en zich met zijn partner Hylkje Hoogland moest terugtrekken, ging de derde prijs zonder daarvoor te spelen naar Ruurd de Vries en Trienke Vrieswijk. De finalestrijd tussen Jan Wiersma/Sandra Hoekstra en Jesse Offringa/Marjan Koopmans resulteerde ook in een driesetter. Volgens Jeppe lag Jan op schema: hij had de eerste set met 6-4 van Jesse en Marjan verloren. In de tweede en derde set wist Jan met hoge ballen Jesse en Marjan uit hun spel te brengen. Jan en Sandra wonnen die sets met 6-1 en 6-2. Marjan behaalde daarmee op haar verjaardag een tweede prijs.

1e: Jan Wiersma/Sandra Hoekstra

2e: Jesse Offringa/Marjan Koopmans

3e: Ruurd de Vries/Trienke Vrieswijk

4e: Hans Bootsma/Hylkje Hoogland.

 

Dames Dubbel B:

Omdat Neeke Plat en Marjolein Lautenbag niet verwacht hadden zover te komen, hadden ze geen vrij gevraagd van hun werk en werd de wedstrijd om de derde prijs op hun verzoek zaterdagochtend om 9.00 uur gespeeld. Zij hadden ook wel om 8.00 uur willen beginnen, maar dat wilde de commissie niet toestaan. In hun partij tegen Ingrid de Haan en Annie Offringa moesten de jongedames het echter afleggen tegen de ervaring van Ingrid en Annie, die met 6-4 6-3 de partij wisten te winnen.

Else Kingma/Wijke de Vries uit Oude Bildtzijl en Stien Dusselaar/Klasien Faber uit St. Jacobiparochie speelden, ondanks de minder goede weersomstandigheden, een mooie finalepartij.De beide koppels zijn goed op elkaar ingespeeld, Else en Klasien scoorden menig 

punt bij het net en Wijke en Stien  waren sterk in de ralleys. De strijd ging dan ook 

gelijk op, maar toen Else/Wijke bij de stand 4-4 een break forceerden, konden zij de

eerste set uitserveren. In de tweede set kwam de break bij de stand 2-2 en liepen Else en Wijke uit naar 5-2. Maar een partij afmaken is niet altijd eenvoudig, Stien en Klasien  gaven niet zomaar op.Uiteindelijk wonnen Else en Wijke, mede door hun goede positiespel ook de tweede set met 6-3.

1e Else Kingma/Wijke de Vries  

2e Stien Dusselaar/ Klasien Faber  

3e: Ingrid de Haan/Annie Offringa

4e: Neeke Plat/Marjolein Lautenbag

 

Dames Dubbel A:

Vrijdagavond stonden Jannie Schaaf/Margreet Kleijn tot na half één in Minnertsga op de baan tegen Judith Hiemstra/Roelie Hoekstra. Het betrof hier de halve finalepartij die Judith en Roelie in een spannende driesetter wisten te winnen. Jannie en Margreet speelden daarom zaterdag om de derde prijs tegen Jennie Meijer en Brenda van Loon. Jannie en Margreet hadden kennelijk geen enkele hinder van de nachtelijke tennispartij, want met 6-3 6-2 wisten zij vlot van Jennie en Brenda te winnen, die maar niet in hun spel kwamen.

In de finalepartij waren Hilda Bloemhof en Selma Bierma een maatje te groot voor Judith en Roelie en zij wonnen de partij met 6-3 6-0.

1e: Hilda Bloemhof/Selma Bierma

2e: Judith Hiemstra/Roelie Hoekstra

3e: Jannie Schaaf/Margreet Kleijn

4e: Jennie Meijer/Brenda van Loon

 

Heren Dubbel B:

Omdat de poules wat anders waren ingedeeld, deden er maar liefst 20 dubbels mee aan deze categorie. Vrijdagavond werd er om de derde prijs gespeeld tussen Luc & Rob Meenderink en Heine Jan de Graaf/Hessel Hoogterp, die vrij eenvoudig van Luc en Rob wisten te winnen met 6-1 6-2. De finalestrijd tussen Roel Kolkman/Teun Meijer en Siem Willem van Steinvoorn/Bouke Hofman belooft een spannende strijd te worden. Helaas lukt het Bouke niet om in zijn spel te komen, terwijl Roel en Teun bijna geen fouten maken en met 6-2 6-4 de partij winnen. Het lukt Siem Willem daarmee niet om twee bekers op zijn verjaardag in de wacht te slepen.

1e: Roel Kolkman/Teun Meijer

2e: Siem Willem van Steinvoorn/Bouke Hofman

3e: Heine Jan de Graaf/Hessel Hoogterp

4e: Luc Meenderink/Rob Meenderink.

 

Heren Dubbel A:

In deze categorie streden 10 dubbels om de eer. Al in de poules kon men wedstrijden zien die op finalepartijen leken. Zo verloren de latere kampioenen in de poules tegen de derdeprijswinnaars Erik Bronger en Stefan van der Hoek. Deze laatsten hoefden overigens niet om de derde prijs te spelen omdat Hans Bootsma en Sierk Schreuder zich terug moesten trekken. In de finale stonden Jesse Offringa en Jan Wiersma wederom tegen elkaar, nu met hun respectievelijke partners Boudewijn Brakelé en Johan van Dijk. Dit keer weet Jesse samen met Boudewijn wel aan het langste eind te trekken door met 6-4 en 7-5 de partij te winnen. Jan had overigens niet te klagen over de dienstverlening van Bouke Hofman, die hem op de baan aan het begin van de tweede set, een nieuw racket afleverde.

1e: Jesse Offringa/Boudewijn Brakelé

2e: Jan Wiersma/Johan van Dijk

3e: Erik Bronger/Stefan van der Hoek

4e: Hans Bootsma/Sierk Schreuder

 

 

Al met al kijken we terug op een geslaagde 21e editie van de Bildtse Cup, die mede mogelijk gemaakt wordt door de hoofdsponsors Diepenmaat en Smeding. Alle informatie over de Bildtse Cup is te vinden op de site www.bildtsecup.nl, waarop ook vele foto’s te vinden zijn.


 


    Wapen Bildt Bildtse Cup 2019