Bildtse Cup 2016, jaargang 25 + 1.

 

Vorig jaar, 2015, ons jubileumjaar met speciale gasten en een feestelijke finale in St.Jacob was bijzonder, maar dat geldt in ander opzicht ook voor dit jaar.

In het voorjaar werd de bildtse cup commissie samen met andere Bildtse sporters en vrijwilligers in de sportkantine van St.Jacob door Hillie Blaak, de wethouder van sport in het zonnetje gezet. Waardering, op welke manier dan ook, valt altijd in goede aarde.

 

En dan het toernooi zelf, de opgave , deze keer voor het eerst alleen mogelijk  via internet, kwam traag op gang. Zoald Jeppe het verwoordde  “’t Eand as ’n pôd op ‘e klútten “

Maar gelukkig, tegen sluitingstijd en soms iets later, werd het spelersveld gevuld en konden poules worden samengesteld.

 

De aantallen van voorgaande jaren halen we niet, we blijven op ruim 110 deelnemers hangen, een optimist zou zeggen, een kleine 120.

De heren enkel leek even twijfelachtig, maar, gelukkig, ze zijn er nog, en hoe!

En misschien zijn er nog wel meer, maar die willen niet hun dubbel en gemengd opgeven, en drie categorieën zit er niet in.

 

Ja, zonder verhinderingen ………..

 

Dit kleinere aantal deelnemers is er wel  in geslaagd, een maximaal aantal verhinderingen mee te brengen. Dat heeft hier en daar wel voor de nodige “pine yn'e holle” gezorgd.

Ons streven  is/was  en blijft om de poules in het weekend af te ronden, maar dat is weer niet gelukt.

Gelukkig zijn de spelers wel van het type, dat, wanneer het een beetje regent, hoe vervelend ook, wel gewoon door blijft tennissen.

Een tennisbaan geeft op, verslikt zich in al dat water, maar spelers gaan door.

Gelukkig maar, want in het begin moesten ze soms wel even door de zure natte appel heen bijten, dat was niet leuk, met name voor de brildragers onder ons.

Maar daarna, vanaf het weekend, eigenlijk geen centje pijn meer.

 

O ja, nog iets bijzonders dit jaar, een kleine verandering, het laten vallen van de derde set, in plaats daarvan werd nu een supertiebreak gespeeld, een maatregel, die minder positief ontvangen is en eigenlijk ook helemaal niet leuk is.

Maar overmijdelijk,  na de nachtelijke partijen vorig jaar hebben we als commissie een oplossing moeten bedenken, hoe voorkom je dat men na middernacht nog op de baan staat.

En, minstens even erg, het indelen / uitzetten wordt dan helemaal een latertje. De commissie is dan na zo'n toernooiweek afgemat en uitgeteld en bij deze commissie met deze gemiddelde leeftijd is dat vragen om moeilijkheden.

De meesten van ons zitten in de blessuretijd en krijgen dan zelf verhinderingen.

 

Maar gelukkig,  “ús webside” sleept ons er dan door, dagelijks gevuld en onderhouden door Alfons de Vries en/of Hotze van Stralen.

“Het staat er bijna al op voordat de wedstrijd is uitgespeeld.”

Als je 's morgens de website opende, kwam je eerst de column tegen, een humoristische, prikkelende, creatieve samenvatting van de vorige dag tegen. Soms werd er zelfs een belerend vingertje geheven.

Na het lezen van dit stukje proza was je weer helemaal bij, wist je wie er geblesseerd was, wie van vissen hield, wie de grip op zijn racket verloren had, wie gezinsuitbreiding kreeg (voor zover dat nog een geheim was) en wie van plan was te stoppen met roken.

Ja die  column gaan we  missen!

 

Maar getennist werd er ook, eerst in poules, daarna in de vorken.

En gedurende deze hele periode geen derde set, alleen supertiebreak.

In bijna een kwart van de partijen moest dit de beslissing brengen.

Pas vrijdagavond laat, na een volle bak halve finale partijen in Ouwesyl, kon het programma voor de finales in Minnertsga worden opgesteld, de laatste puzzel van dit toernooi.

Eén voordeel, we krijgen de hele dag mooi weer!…...

 

En dan wordt het zaterdag, het begint prima, zonnetje, een beetje frisjes op het terras nog, alles ziet er pico bello uit. In de afgelopen dagen is een tribune gebouwd (eigen ontwerp), is het terras onkruidvrij gemaakt en zijn de bomen gesnoeid.

Gerd Boomsma blijkt nog een paar aardappelkisten over te hebben, waarmee de toegang tot de tennisbaan fietsonvriendelijk wordt gemaakt.

 

Om 09.00 uur kunnen dan de eerste wedstrijden van start, Teun Meijer en Ytsje Vellenga tegen Sjoerd en Lotte de Vries, de finale GDB (jargon voor gemengd dubbel B).

Dit kon een lange partij worden, vooral als Teun en Sjoerd de ralley aangaan, maar als dat te lang duurt, grijpt Lotte in. Ondanks dat trekken Teun en Ytsje aan het langste eind, en zijn daarmee de eerste bildtse cup kampioenen van dit seizoen, Sjoerd en Lotte worden tweede. De wedstrijd om de derde en vierde plaats was vrijdagavond al gespeeld, Theo Palma en Ali Bronger tegen Jan Beimers en Jannie Schaaf, een ultra korte partij, na één set moest Jannie opgeven wegens kramp. Het levert haar de vierde plaats op, Theo en Ali worden 3.

 

Zaterdagmorgen ook om 09.00 gepland, Johan van Dijk en Roelie Hoekstra tegen Erik Bronger en Brenda van Loon om 3 en 4 bij de GDA. Voor de één is dat iets te vroeg, de ander komt gewoon wat later. Johan en Roelie pakken in 2 sets de winst, Erik en Brenda op 4.

 

Op de tweede tijd, de heren enkel, Wytse Sloterdijk tegen Jorn de Jong. Wytse had eigenlijk andere sores, hij had een cateringbedrijf te runnen, maar moest toch even tijd vrij maken voor deze partij. De twee spelers waren elkaar al in de poule tegengekomen, Wytse had daar in drie sets gewonnen, extra motivatie voor Jorn natuurlijk. En, met succes, de eerste set ging met 6-0 naar Jorn. In de tweede set leken de bionische maatregelen van Wytse te werken, maar net niet voldoende, het werd 7-5.

De oudste beker van dit toernooi gaat naar Jorn de Jong.

 

Op baan 2, de DDB finale. Klasien Faber en Reina Braaksma waren vandaag duidelijk te sterk voor Eva Boersma en Sonja de Haan, standen 6-2 en 6-2.

 

In beide categorieën door het geringe aantal deelnemers geen derde en vierde prijs.

 

Om 12.00 komen inde HDB Hylke Schaaf en Anne Jan Lemstra in actie om de plaatsen 3 en 4 tegen Anne Bakker en Sjoerd de Vries, vooral in de tweede set een spannende partij met kans op een derde set (het mag vandaag!), maar Sjoerd wil waarschijnlijk niet twee keer op een dag verliezen, het wordt 6-2, 7-5.

Op de andere baan meer ballengeweld, de heren dubbel A, Jan Wiersma en Erik Bronger tegen Stefan van der Hoek en Theo Timmermans. Voor Stefan moeten we normaal 2 plekken op de finaledag inruimen, deze keer één, maar dan wel een eerste plek.

Met setstanden 6-2, 6-3 worden Stefan en Theo kampioen HDA, tweede plaats voor Jan en Erik.

 

Het is dan half 2  en het schema is nog geen geweld aangedaan, maar dat gaat nu veranderen. Drie leden van De Fjouwere, aangevuld met Menno Wijnia van St.Jacob, gaan strijden om de eerste en tweede plaats bij de HDB.

Jan Zijlstra en Lieuwe Kloostra hadden zich beide van hun werkzaamheden in Franeker vrijgemaakt om het in Minnertsga tegen elkaar op te nemen.

Zonder iemand tekort te doen, maar door de vastheid van Lieuwe en de snelle reflexen van Chris rolt de eerste driesetter (het mocht vandaag) uit de koker.

Lieuwe en Menno worden winnaar met 5-7, 6-3 en 6-3.

 

Op de andere baan de partij om de plaatsen 3 en 4 bij de DDA, Trienke Vrieswijk en Hylkje Hoogland tegen Roelie en Wiebina Hoekstra. In de poule waren deze dames elkaar al tegengekomen, Roelie en Wiebina wonnen daar en werden met enig rekenwerk zelfs eerste in de poule. Vandaag wonnen Trienke en Hylkje, setstanden 6-4, 6-4.

 

Tussendoor iets anders, het aanwezige publiek was al enige tijd met buienradar in de weer, maar kon niet voorkomen dat de buien dichterbij kwamen. Vroeger kon je “Pyt” bellen, maar tijden veranderen.

 

De partijen van drie uur, toch al iets verlaat, kregen te maken met een hoop nattigheid, die bovendien wel even leek te kunnen duren. Maar zoals eerder al vermeld, deze baan voelt dan misschien wel nattigheid, het spel kan doorgaan.

Dat deden ze, maar de concentratie met name op baan 1 werd danig op de proef gesteld. Onze jongste categorie, de GDC, was daar bezig zijn eerste winnaar te maken. Op datzelfde moment werd op het terras met bildtse vereende krachten een tent geplaatst, één en al gekletter van stangen en gewapper van doek, resulterend in een overdekt terras. Geen luxe trouwens, de kantine puilde uit!

Hulde voor Jacob Banning, Els Kolkman, Klaas Osinga en Hieke Joostema, dat zij al brilpoetsend deze partij tot een eind brachten.

Winnaars werden Jacob en Els, tweede plaats voor Klaas en Hieke, setstanden 6-2, 7-5.

 

Inmiddels op de andere baan, om 3 en 4 bij de HDA, Ludie Meersma en Gerard Sinnema tegen Hendrik en Albert Mijer. Ook doorweekte shirts en verzopen gezichten, maar gelukkig, geen brildragers.

De omstandigheden weerhielden hen niet, er een derde set aan te plakken, Hierin bleken Hendrik en Albert te sterk voor Ludie en Gerard, setstanden 3-6, 6-4 en 6-2.

 

En dan, de finales van de finaledag, nog twee partijen te gaan. De dames DDA  gaan onder het genot van de laatste regendruppels op baan 1 als eerste van start.

In deze partij, een finale waardig, wordt veel van loopvermogen en conditie gevraagd. Blijkbaar geen probleem voor de dames, ze persen er twee spannende sets uit, standen

7-5 en 7-6, en daarmee de eerste tiebreak van de dag.

Selma Bierma en Linda van Tuinen worden eerste, Elles Drost en Brenda van Loon pakken de tweede plaats.

Inmiddels is om  iets voor half 7 onze laatste partij begonnen, de strijd om de eerste en tweede plek in de GDA, we rekenen op een spannende wedstrijd.

Jan Wiersma en Trienke Vrieswijk, Theo Timmermans en Hilda de Vries, ze laten ons niet in de steek. Drie sets komen op het scorebord, 7-5, 4-6 en 7-5.

In de derde set in de eindfase gebeurt iets opmerkelijks: het publiek is muisstil !!

Was er ook een winnaar, jazeker, Jan en Trienke zijn eerste, Theo en Hilda tweede.

 

Het is bijna 9 uur als de prijzen zijn uitgereikt, de bloemen zijn uitgedeeld en alle prijswinnaars hun moment van fotoshoot hebben gehad (www.bildtsecup.nl)

Er is nog net tijd om iedereen, maar dan ook iedereen te bedanken voor hun aandeel en inbreng op deze dag, met name een woord van dank aan de sponsors, onze financiele steunpilaren.

De bildtse cup heeft het gehaald, 25 + 1 !!

    Wapen Bildt Bildtse Cup 2019